ÖZEL DOĞU ANADOLU HASTANESİ / HABERLER

RAMAZANDA NEDEN HURMA YENİR?

26.04.2021

Hurma; protein ve karbonhidratı içinde taşıyan tek meyve. Bu yüzden iftar ve sahurda beslenme açısından bütün ihtiyaçları karşılıyor. Aynı zamanda B1 VE B2 vitaminlerini bulunduran hurma, karaciğerin güçlenmesini de sağlar.

Lifli besinlerin en zarif halidir

Palmiye ailesine ait bir ağacın meyvesi olan hurma bol lif içeren bir besindir. Tıpkı lif bakımından zengin badem ve ceviz gibi uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir. Aslında tam olarak bu sebeple Ramazan ayında bolca tüketilir. Özellikle sahur vaktinde yenen hurmanın sindirimi geç yapıldığından, uyanıp gününüze devam ettiğinizde vücudunuz hâla sindirim yapmakla meşgul olur. Bu durum hem tokluk hissiyatınızı korur hem de sindirim sisteminizin normal akışında çalışmasını sağlar.

Hurma, yapısında basit bileşenli karbonhidratlar ve pektin gibi çözünür diyet lifleri bulundurur. Bu tip lifler suyu tutma özelliğine sahiptir. Bu sayede küçük bir porsiyon hurma bile midemizde sandığımızdan daha çok yer kaplar. Hurma bu sebeplerle diyet listelerinin de vazgeçilmezlerindendir. Dilerseniz sahurda dilerseniz herhangi bir öğününüzde üç tane tüketmeniz yetecektir.

Vücudunuz için en güzel hediyedir

Bazen vücudunuza verebileceğiniz en güzel hediye, onu her açıdan destekleyebilecek, lezzetli besinler tüketmektir. Tıpkı küçük bir hurma gibi. Yaşlanmak, insanın doğasında vardır. Ancak güzel yaş almak tamamen bizim elimizdedir. Yaşımız ilerledikçe cildimiz elastikiyetini kaybeder ve kırışıklıklarımız oluşmaya başlar. Bunun en önemli sebebi ise cildin ihtiyacı olan nemi karşılayamamasıdır. C vitamini, cilde nemini geri kazandırmada ve cildin pürüzsüz gözükmesinde destekleyicidir. Hurmanın içerisinde yüksek miktarda C vitamini bulunur. Ayrıca hurmada bulunan B vitamini de cilt sağlığı için oldukça yararlıdır.

Güzel yaş almak sadece cilt ile bitmez tabii ki. Gücünden ödün vermeyen kaslar, sağlıklı kemikler ve güzel çalışan bir sinir sistemi bu pakete dâhil. Bu noktada hurmanın faydaları insanı hayrete düşürüyor. Hurma, içerisindeki potasyum sayesinde günlük kas hareketlerini desteklerken kalsiyum ve fosfat içeriğiyle de kemikleri güçlendiriyor. Zengin B vitamini içeriğiyle sinir sistemini kuvvetlendirip hafızayı koruyor.

Doğal şekerin en tatlı halidir 

Hurmanın belki de en güzel özelliklerinden bir tanesi, doğal şeker içermesidir. Özellikle de şeker hastalığı ile başınız dertteyse hurma iyi bir alternatiftir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki diyabet hastalarının diyet listelerinde hurma sağlıklı tatlı olarak eklenebilmekte. Bununla birlikte hurma, içerdiği mineraller sayesinde insülin üretimine katkı sağlarken kan şekerini dengelemede de birebirdir. 

Diyette ve Ramazan ayı gibi dönemlerde uzun süreli açlıklar yaşarız. Bu durumda vücudumuz bizi düşen enerjimizi yükseltmek için tatlı aşermeye sevk eder. Hurma içerisindeki doğal şeker ile kana yavaş yavaş karışarak vücudumuza ihtiyacı olan enerjiyi dengeli bir şekilde verir. Aynı zamanda kansızlığın sebep olduğu yorgunluğu da üzerimizden atar. Bu yüzden hurmayı dilerseniz ham haliyle dilerseniz doğal hurmaları kullanarak yapacağınız hurma suyu ile yiyeceklerinizi tatlandırarak tüketebilirsiniz.

Hurmanın faydaları bildiklerimizin de ötesinde

Son zamanlarda her alanda kullandığımız hurmanın faydaları saymakla bitmiyor. Hurmanın diğer hayran verici özellikleri arasında;

  • Anne sütünü artırmak,
  • Kolon, rahim ve göğüs kanseri gibi kanser çeşitlerine karşı koruyuculuğu artırmak,
  • Stres ve gerginliği azaltıcı etkilere sahip olmak,
  • Yoğun magnezyum içeriğiyle baş ağrılarını hafifletmek,
  • Antioksidan yapısı sayesinde damar tıkanıklıklarını engelleyerek bağışıklık sistemini güçlendirmek yer alıyor.